Kovas 2022

M. Noreika: Kremliaus įdarbinti ultradešinieji įgyvendina darbotvarkę ir Lietuvoje?

Minėtą tyrimą atliko Michailo Chodorkovskio įkurtas „Dossier“ centras, Vokietijos dienraštis „Süddeutsche Zeitung“, Prancūzijos leidinys „Journal Du Dimanche“, Italijos savaitraštis „L'Espresso“, žurnalas „New Lines“ (JAV) ir Estijos „Delfi“.

Ekspertė iš Suomijos: informacija apie skirtingas lytines tapatybes ir seksualinę orientaciją yra integruota į visą vadovėlio turinį

Seksualinės sveikatos specialistė Maria Nikunlaakso kasdien atsakinėja į Suomijos paauglių klausimus apie lytiškumą. Nors jaunuoliams kyla daug klausimų, kurie vis dar nepatogūs ne vienam suaugusiajam, specialistė džiaugiasi, kad suomių požiūris į lytiškumą keitėsi gana drastiškai. Anot jos, dauguma Suomijos gyventojų supranta, kad lytiškumo ugdymas neskatina lytinio gyvenimo pradžios, bet padeda sumažinti rizikingą paauglių elgesį, rašoma pranešime žiniasklaidai.

Bręsta skandalas: buvę ir esami Kanados gimnastai ragina pradėti tyrimą dėl trenerių elgesio

„Daugiau nebegalime sėdėti tyloje, – rašoma sportininkų laiške. „Norime pasidalinti savo patirtimi, kai buvome užgauliojami, tinkamai neprižiūrimi ir diskriminuojami. Tikimės, kad tai prives prie pokyčių.

Prašome „Sport Canada“ imtis veiksmų, kad ateinančios kartos nepatirtų fizinių ir psichologinių traumų, kurias turėjome išgyventi mes, Kanados gimnastai“, – dėstoma laiške. Laiške minimi ir emocinės, fizinės bei seksualinės prievartos atvejai, o pagrindinis skundų objektas – Kanados treneriai, kurių didžioji dauguma dirbo su nepilnamečiais gimnastais.

Restorano „Four and Crispy“ reklama pripažinta diskriminuojančia moteris

Lygių galimybių kontrolieriaus tarnyba gavo skundą dėl UAB „Fast Group“ greitojo maisto restorano „Four and Crispy“ publikuotos reklamos, kurioje matoma apatinius drabužius vilkinčios merginos nuotrauka ir užrašas „Ar jau bandei geriausią VIŠTYTĘ mieste?“. Skunde teigiama, kad tokio tipo reklamos yra seksistinės, menkinančios ir žeminančios moteris, smerkiamos Lietuvos marketingo bei kitų profesinių asociacijų. Kontrolierė nustatė, kad ši reklama diskriminuoja moteris ir įspėjo UAB „Fast Group“ dėl Moterų ir vyrų lygių galimybių įstatymo pažeidimo.

Translyčių matomumo diena: kodėl trans žmonės nori būti matomi?

Kovo 31 dieną minima Tarptautinė translyčių žmonių matomumo diena. Ši diena skirta švęsti translyčių žmonių, kurių lytinė tapatybė nesutampa su gimimo metu priskirta lytimi, bei nekonformistinės lyties raiškos žmonių gyvenimus ir pasiekimus, taip pat didinti sąmoningumą apie trans žmonių patiriamą diskriminaciją ir problemas bei kaip jas įveikti, rašo Manoteises. Šia proga Lietuvos trans žmonių teisių ir savitarpio pagalbos asociacijos „Trans Autonomija“ narės ir nariai – Katya, Julia, Aidenas, Andre, Marius, Klaidas ir Kastytis – dalinasi savo patirtimis bei mintimis apie trans žmonių matomumą Lietuvoje.

Specialistė atsako: ar savo partneriui pasakoti apie seksą su buvusiuoju?

Kaip rašo Lrytas, amerikiečių sekso terapeutė L.Watson tikina, kad tokios diskusijos gali tapti sėkmingos tik tuo atveju, jei nepersistengsite ir žinosite, ką ir kaip galima atskleisti savo dabartiniam partneriui, o ko geriau jokiu būdu nedaryti.

A. Valinskas apie LGBT: padarysiu viską, kad jie galėtų gyventi kaip mes

„Nesu homofobas, kategoriškai prieš. Politikoje yra pasakymas: „Aš nesutinku su jumis, bet padarysiu viską, kad galėtumėte išsakyti savo nuomonę“. Noriu pasakyti, kad aš negyvenu taip, kaip jūs, bet aš neleisiu kitiems žeminti jūsų, nes jūs mylite. Galiu paneigti kategoriškai, aš nesu homofobas ir padarysiu viską, kad jie (LGBT – aut. past.) galėtų gyventi kaip mes ir laisvai mylėti“, – šypsojosi laidos svečias.

Pokalbio pabaigoje A. Valinskas davė patarimą, kuriuo siūlė vadovautis visiems žmonėms, norintiems laimingai gyventi.

Tomas Daugirdas. Apie lyčiai jautrios kalbos gaires

Gairės siūlo, kad į tai, kas laikoma lietuvių kalbos norma, galėtų būti įtraukti nauji dalykai, galintys atsirasti iš visuomenės pokyčio. Jos liečia ne visą kalbą, o kreipinius ir žmonių įvardijimus darbinėje viešoje aplinkoje. Pavyzdžiui, galima kreiptis „mielos studentės, mieli studentai“. Tokia kalba „veikia kalbinio elgesio ir etiketo srityje, kuri nuolat kinta drauge su visuomene ir turi daug variantų“. Gairės pabrėžia, kad taip nesikėsinama į kalbos gramatiką.

Kūrėja – apie praėjusio dešimtmečio Tbilisį: rašyti apie seksualinį smurtą buvo sunkiausia

Kaip pastebi knygos vertėja Kotryna Garanašvili, autorė atskleidžia neįtikėtinai detalų, autentišką, nuoširdų ir nepaprastai realistišką praėjusio amžiaus paskutinio dešimtmečio Sakartvelo paveikslą. Ir suderina beveik neįmanomus dalykus – labai sudėtingas, jautrias, aktualias, dėmesio reikalaujančias temas ir lengvumą, žaismingumą, optimizmą. Jūsų dėmesiui – specialus pokalbis su N. Ekvitišvili apie romaną „Kriaušių laukas“, Sakartvelo praeitį ir dabartį bei negirdimiems žmonėms suteiktą balsą. Jūsų dėmesiui – specialus pokalbis su „Kriaušių lauko“ autore N. Ekvtimišvili.

Tyrimas: kraštutiniai dešinieji pasirinko taikiniu LGBTQ+ studentus

Remiantis naujausia ataskaita, kurią parengė Pažangos judėjimo projektas (MAP), šiais metais JAV buvo pateikti 280 įstatymų projektai, kuriais siekiama  cenzūruoti LGBTQ+ ir rasinės diskriminacijos temų pateikimą pamokose, taip sukuriant priešišką atmosferą mokyklose. Lyginant su 2020 ir 2021 metais, tokių įstatymų iniciatyvų išaugo keturis kartus.